• Elektriker
  • Plåtslagare
  • Omvardnad
  • Sfi – svenska för invandrare
Lilian Vásquez

Lilian Vásquez kommer från den lilla staden Siguatepeque i Honduras i mellanamerika. Ett land täckt av mäktiga regnskogar. Lilian är utbildad skogsingenjör. Sedan träffade hon kärleken och läser nu svenska som andraspråk på Komvux i Varberg.

VARFÖR BÖRJADE DU DENNA UTBILDNING?

Jag kommer från Honduras, som ju är ett helt annat land än Sverige. Varmt, spansktalande, mycket jordbruk och en hel del fattigdom tyvärr. I Sverige upplevde jag min första vinter och jag hade aldrig sett snö förut. Jag jobbade med ett skogsprojekt på en ö i Karibien när jag träffade min svenska man. Men det dröjde fyra år innan jag bestämde mig för Sverige.

VARFÖR BÖRJADE DU DENNA UTBILDNING?

Jag hade en intressant karriär i Honduras. Jag jobbade mycket med att kartlägga våra skogar och naturskyddsområden. Här i Sverige har ni också mycket skog, även om träden är annorlunda. Jag vill gärna fortsätta jobba inom mitt område, men då måste jag kunna bra svenska.

VAD TYCKER DU ÄR BRA MED UTBILDNINGEN?

Jag har varit i Sverige i två år nu. Först läste jag SFI. Sedan blev det Komvux och nu hoppas jag vara klar med svenska som andraspråk i juni. Själva utbildningen är jättebra. Vi har duktiga lärare och sedan träffar jag dessutom många trevliga studenter från andra länder. Det gör det enklare att plugga.

VAD TROR DU OM DITT FRAMTIDA YRKE?

Mina betyg från Honduras har fått OK. Nu måste jag bara ta reda på om jag behöver någon annan kompetens för att få jobb. Jag har redan tagit kontakt med Skogsstyrelsen med hjälp av Arbetsförmedlingen. Och det vore fantastiskt om jag kunde få praktik där ...

Kontakt

E-post
vuxenutbildningen@varberg.se

Telefon
0340-69 74 36, 0340-69 74 03

Post 
Varbergs kommun, Vuxenutbildningen, 432 80 Varberg

Besök 
Otto Torells gata 16 C,
432 44 Varberg
Karta