Porträttbild på Asmaa Mhawesh.

Asmaa Mhawesh kom till Sverige för tre och halvt år sedan. Hon började läsa SFI så fort hon fick möjlighet och tog sig snabbt igenom alla de tre nivåerna. Nu jobbar hon som SFI-lärare och håller dessutom en kvällskurs i arabiska för vuxna. På halvtid är hon lärarassistent i matematik och drömmer om att få klartecken som mattelärare, för det var detta hon utbildade sig till i Syrien.

 

BERÄTTA LITE OM DIN BAKGRUND

Jag är uppvuxen i Damaskus i Syrien och har fem syskon. När jag var liten hade jag en duktig mattelärare som gjorde att jag blev intresserad. Jag tycker matematik är intressant och roligt. Därför studerade jag vidare på Damaskusuniversitet under fyra år. Under tiden gifte jag mig och fick barn, men fortsatte att studera. Min man flydde till Sverige. 

BERÄTTA LITE OM NÄR DU KOM TILL SVERIGE

När jag kunde komma efter till Sverige efter två år hade min man fått jobb och lägenhet i Varberg så därför bor vi här. Vi trivs jättebra. Jag började läsa utbildning i svenska för invandrare, SFI, så fort mina barn fick förskoleplats. Jag kämpade på och klarade av hela SFI-utbildningen på 7 månader. Jag är jättestolt över det. Jag hade duktiga lärare och det var roligt att gå till skolan varje dag. Asmaa Mhawesh kom till Sverige för två och halvt år sedan. Hon började läsa SFI så fort hon fick möjlighet och tog sig snabbt igenom alla de tre nivåerna. Nu jobbar hon som SFI-lärare och håller dessutom en kvällskurs i arabiska för vuxna. På halvtid är hon lärarassistent i matematik och drömmer om att få klartecken som mattelärare, för det var detta hon utbildade sig till i Syrien.

BERÄTTA LITE OM DINA OLIKA JOBB IDAG

Det är väldigt olika situationer, men jag lär mig också mycket. På SFI är det blandade nationaliteter. Eleverna måste därför prata svenska för att förstå varandra. Det är bra. På kvällskursen är det svenskar som vill lära sig arabiska. De kanske har någon kompis eller är lärare och behöver grundläggande förståelse. Matten är helt annorlunda. Jag rättar prov och förklarar. Där gäller det att använda matematiska uttryck och det är lite svårare, men jag lär mig. Framförallt är det är roligt. Jag jobbar med något jag tycker om.

VAD TROR DU OM DITT FRAMTIDA YRKE? 

Jag hoppas att jag blir godkänd av Skolverket. De har fått mina papper och ska bedöma om jag behöver komplettera något. I Syrien fick jag undervisa på gymnasiet. Jag vet inte riktigt ännu vilken nivå jag vill börja med här. Vi får se, men håll tummarna för mig!

Kontakt

  E-post
Vuxenutbildningen: vuxenutbildningen@varberg.se
Svenska för invandrare (sfi): sfi@varberg.se

  Telefon
0340-69 70 71

  Post 
Varbergs kommun, Vuxenutbildningen, 432 80 Varberg

  Besök 
Otto Torells gata 16 C,
432 44 Varberg
Karta